Zweven boven het leven .. of.. overgave?

Zweven boven het leven .. of.. overgave?

Via uitzending gemist zag ik in het programma “de nachtzoen” Andre Platteel (hierna A). Hij vertelde iets wat mijn denken in beweging zette. 

Vroeger was A bang voor de stilte van de nacht. Als hij niet kon slapen ging hij naar beneden, naar zijn moeder. Zijn moeder huilde een keer, zij zat voor de tv en A zat bij haar. Waarom huilt u, vroeg A? Omdat er een man vertelt dat hij dood gaat. Wat is dat, dood gaan, vroeg A. Nou dat is dat je stopt met ademen zei moeder. Vanaf die nacht durfde A niet meer te slapen omdat hij bang was om te stoppen met ademen. Een dokter hielp hem uiteindelijk om van deze gedachte af te komen en te leren de controle over te geven aan die dingen die automatisch gaan.

God heeft in de schepping wonderlijke automatismen gelegd zoals ademen.

Op zijn 33e jaar kreeg A een burn-out, hij kon niet meer lopen, eten en drinken, totaal geblokkeerd. A was tot dat moment een harde werker die cynisch kon zijn naar anderen. Hij had zich geen tijd gegund om emotionele gebeurtenissen (overlijden moeder etc.) te verwerken. Het duurde jaren voor hij weer vertrouwen kreeg in het leven. Hij deed zo zijn best om weer beter te worden dat de stress die hem dat opleverde het herstel blokkeerde.

Jouw inspanningen om te genezen houden herstel tegen.

Wat A hielp is zich over te geven aan de situatie en zijn emoties naar boven te laten komen.

De Heilige Geest is er om jouw te helpen gebeurtenissen te herinneren en de bijbehorende emoties te verwerken.

A constateerde dat hij de verbinding kwijt was met het leven en concludeert: Het leven is genereus genoeg om je eraan over te geven.

Deze uitspraak blijft bij mij hangen. Het leven is genereus (groothartig, gul, edelmoedig, grootmoedig, royaal). Waar komt dit leven vandaan vraag ik mij af, is er niet nog een dieper niveau? Ik wordt herinnerd aan de bron van het leven, Jezus, met Hem verbonden krijgt het leven zijn ware betekenis.

Jezus zegt: Ik ben de weg de waarheid en het leven. Als je echt wil leven dan nodigt Jezus jou uit bij de bron, en als je van Hem drinkt dan kom je tot leven!

Johannes 4: 13 Jezus antwoordde haar: “Mensen die van het water uit deze put drinken, zullen weer dorst krijgen. 14 Maar mensen die hebben gedronken van het water dat Ik hun geef, zullen voor eeuwig geen dorst meer krijgen. Want het water dat Ik hun geef, zal in hen een bron worden waar water uit opborrelt dat eeuwig leven geeft.”

Heerlijkvrij / Piet Hildering 6 januari 2015