Vóór gedane arbeid is het goed rusten…

Vóór gedane arbeid is het goed rusten…

Uitrusten voordat je begint met werken? Wat zou dat een geweldig principe zijn of niet? Nou dat doe ik toch elke dag… ik kom uitgerust uit bed en ga aan het werk.

Toch luidt een bekend gezegde: “na gedane arbeid is het goed rusten”. Pas rusten als het werk gedaan is. Het is ook eigenlijk heel logisch… je spant je in en daarna rust je uit..

Onze eerste volle levensdag was een rustdag! In het eerste Bijbelboek is te lezen dat de mens op de 6e dag geschapen werd en dat God de dag erna rustte, samen met de mens. Geen business, nee een vrije dag om te genieten van wat er gemaakt was. Wat zal de mens zijn ogen uitgekeken hebben…

Het gaat bij God niet over fysiek uitrusten, dat had Hij niet nodig. God heeft alle energie om een eeuwigheid door te gaan. Het is tijd nemen om verwonderd en tevreden terug te kijken op wat er gecreëerd is…” en Hij zag dat het zeer goed was”.

Werk je/ leef je vanuit de rust of werk/leef je naar de rust toe. Ik moet bekennen dat ik vaak denk: was het maar vakantie, avond of weekend. Is dat normaal of mis ik dan wat?

Uit de bijbel is een mooi principe te leren: start met rusten, met terugkijken, verwonderen en danken voor wat er gepresteerd is door de kracht van God. Wees je bewust van jouw geweldig Maker, de bron van al het goede. Zijn naam is Jahweh, ik was erbij, ik ben erbij, ik zal erbij zijn, met al Mijn creativiteit, hulp, wijsheid, woorden, liefde etc. Hij is jouw Helper die voor jou ieder moment beschikbaar is en dat geeft rust! In Hebreeën 3:19 staat dat zij de rust niet konden binnengaan door ongeloof. Er is geloof, vertrouwen in God voor nodig om die rust te kunnen ontvangen, Hij heeft devolledige regie over jou leven, die gedachte brengt je in Zijn rust! Aan HEM kun je het overlaten! Zoals in Mattheus 6:33 staat: “Zoek eerst Zijn Koninkrijk (daar is volledige rust) en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden”.

Begin je dag vanuit Zijn rust:

neem voor je werk tijd om Hem te ontmoeten

dank God voor de vorige dag en wat er gecreëerd is, dank voor wat Hij heeft gedaan

draag de nieuwe dag aan Hem op

spreek je taken door met Hem

Hij gaat heel de dag met je mee, bij al het werk, thuis tussen de kinderen, op kantoor, op vakantie etc.

zorg ervoor dat je een Bijbeltekst voor die dag hebt. Bijvoorbeeld psalm 23:1 De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets.

bespreek met God hoe je je voelt en vraag wat je nodig hebt

vraag God om inzicht en wijsheid voor bv. een moeilijk gesprek/situatie op die dag,

dank God voor wie Hij is, dat geeft rust.

God gaat ook deze dag weer met je mee en staat je bij, wees je hiervan bewust en vindt je rust in Hem!

Piet Hildering / Heerlijkvrij 22 mei 2015