Vergelijken? Jij bent uniek!

Vergelijken? Jij bent uniek!

Jesaja 29:16
Hoe kunnen jullie de rollen omkeren! Staat klei soms op één lijn met de pottenbakker? Kan het product tegen zijn maker zeggen:‘Jij hebt mij niet gemaakt’? Kan het aardewerk tegen de pottenbakker zeggen:‘Je kunt er niets van’?

Wij vergelijken wat af in ons leven. Er gaat veel energie verloren aan “vergelijken”, maar ik wil je duidelijk maken dat er meer gebeurt.

Als wij in de supermarkt lopen vergelijken wij het A-merk met de prijs/kwaliteit van het huismerk of met het product onderin het schap om het verschil te zien. Vroeger (ja, ik ben de 50 al gepasseerd!) was het simpel; je had maar één uitvoering van een product. Als je vla zocht was het simpel; er was maar één soort, maar kijk nu eens in het zuivelvak. Je ziet dan een man vertwijfeld bij zo’n vak staan met zijn mobiel aan het oor, “welke bedoel je schat…”. Vergelijken, verschillen.

En dan vergelijken tussen mensen, kijk eens wat een dikke… of wat een kleding zeg… of wat ziet zij er schitterend slank uit… ( ik zou willen dat ik…).
Zou het kunnen zijn dat je met het beoordelen van de ander jezelf of de ander veroordeelt?

Vergelijken is een valstrik! En, maakt vergelijken jou gelukkig?
Ik wil 2 dingen noemen die vergelijken bij jou kan uitwerken.
Het verheft je boven de ander, kijk hem/haar nou eens, ik zie er toch veel beter uit. Of het vernedert je (je wijst jezelf dan af), ik zou willen dat ik er ook zo
uitzag, of dat ook kon doen, maar ik ben nou eenmaal….

Er is een uitweg voor vergelijken namelijk beseffen dat je uniek bent!
God kent jou en verliest jou nooit uit het oog! (Psalm 139) Toen God jou creëerde in de baarmoeder maakte Hij iets unieks, namelijk jou. Je bent niet “zeldzaam”, nee je bent UNIEK! Gods stempel staat op jou: MIJN KIND!

Maar Piet, je moest eens weten wat anderen over mij gezegd of gedacht hebben, hoe anderen mij behandeld hebben. God zegt: MIJN KIND! Wat er ook van jou geroofd is of welke pijn en verdriet je in je lichaam meedraagt het bepaalt niet wie je bent. God zegt: MIJN KIND!

God zegt ook vandaag tegen jou: Keer terug in Mijn armen, kom zoals je bent. Ik ken je en hou van je! Ik vergelijk jou niet! Je bent van Mij! Uniek!

  • TIP 1 Stop met vergelijken en geniet van je uniek zijn
  • TIP 2 Zeg vandaag hardop tegen God: Ik loof U voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat U gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel. (Psalm 139:14)

Heerlijkvrij/Piet Hildering, 21 oktober 2011