Is er leven na een burn-out

Is er leven na een burn-out

Deze week las ik een reclame voor een goede behandeling van burn-out. In dat bericht werd gemeld dat 1 miljoen mensen er last van hebben.

De term burn-out bestaat nu ongeveer 35 jaar maar de symptomen zijn al eeuwen oud.

 

Een beetje spitten op internet levert een volgend beeld van burn-out op:

Als er langdurig teveel van je gevraagd wordt op je werk of in privésituaties en je hieraan toegeeft kan een burn-out ontstaan. Pak je omgevingsprikkels snel op en heb je een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel met de neiging tot perfectionisme dan ben je hier extra gevoelig voor. Het lukt je ergens niet om spanning te voorkomen of te reguleren. Burn-out levert een veelheid aan lichamelijke en psychische klachten op zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst en met name ook oververmoeidheid, concentratie verlies, prikkelbaarheid, cynisme en moeilijk slapen. Vaak twijfel je in deze fase over je zelfbeeld, je valt jezelf tegen, het voelt alsof je mislukt.

 

Mijn samenvatting: je het de neiging om een aantal verantwoordelijkheden op je te nemen die niet horen bij de kwaliteiten die God in je heeft gelegd. Dit doe je omdat je denkt zo liefde (in de breedste zin van het woord) vanuit je omgeving te ontvangen.

 

Jezus schrikt niet van jouw burn-out. Hij komt het tegen als Hij 2000 jaar geleden rondloopt in Israël.  Hij ziet de mensen rondlopen, ze maken zich zorgen en zijn vermoeid en belast. Hij geeft een belangrijk advies:

  • Kom tot mij en ik zal je rust geven en leer van mij
  • Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid

 

De Heilige Geest wil je helpen om de burn-out neer te leggen.

Er is een tijd van vernieuwing nodig en dat mag! Stap uit het oordeel en accepteer dat je teveel van jezelf hebt gevraagd en werk samen met de Heilige Geest.

  • Hij wil je inzicht geven hoe God nu al vol liefde naar je kijkt en hoe Hij je behandelt, jij mag jezelf zijn!
  • Hij wil je wijzen op 1 bron van erkenning en bevestiging en dat is God zelf
  • Hij wil je inzicht geven in Gods plan voor jou en je wijzen op jouw specifieke gaven. Leef vanuit je talenten.
  • Hij wil je duidelijk maken waarom je zoveel oppakt en welke emotionele tekorten je daarmee wil aanvullen

 

Piet Hildering / Heerlijkvrij 29 augustus 2019