Echte aandacht kun je niet kopen

Echte aandacht kun je niet kopen

Maandagmiddag mocht ik naar de tandarts voor de jaarlijkse controle en schoonmaakbeurt.

Ik meldde mij en met een “u bent zo aan de beurt” ging ik zitten in de wachtkamer. Er zat al een man van mijn leeftijd die ik goedemiddag wenste, hij bromde wat maar bleef in zijn Donald Duck lezen. Geen gesprekspartner dacht ik en pakte een blad uit de leesstandaard. Na 10 minuten komt de assistente mij vertellen dat het wat langer gaat duren en vraagt of ik koffie wil, ik bedank daarvoor na al die bakjes in de ochtend. De andere man in de wachtkamer krijgt te horen dat hij bijna aan de beurt is. Wellicht weer een mogelijkheid van contact. Ik probeer: zo ging het vroeger nou altijd, je had ziekenfondspatiënten die altijd moesten wachten en je had particulier verzekerden die voor gingen. De man reageert en zegt: ja het is wel gemakkelijk als je geld hebt, waarop ik zeg: mensen met veel geld zijn niet altijd gelukkig maar vaak eenzaam. Hierop zegt hij: rijken kunnen altijd wel op een of andere manier de aandacht op zich vestigen, maar “ECHTE AANDACHT KUN JE NIET KOPEN”.

Ik werd even helemaal stil, hier moest ik over nadenken, na een paar minuten werd de man geroepen voor zijn behandeling. Ik dacht verder….

Wat mooi dat God ervoor kiest om Zijn kinderen alle aandacht te geven. In Jesaja 55:1 en 2 staat het zo mooi: O, alle dorstigen, kom tot de wateren, en u die geen geld hebt, kom, koop en eet, ja, kom, koop zonder geld, zonder prijs, wijn en melk. Waarom weegt u geld af voor wat geen brood is, en uw arbeid voor wat niet verzadigen kan? Luister aandachtig naar Mij, eet het goede, en laat uw ziel vreugde scheppen in de overvloed.

Dat is voor mij echte aandacht ofwel genade: Gratis ontvangen uit de bron van leven, onverdiende gunst.

Heerlijkvrij / Piet Hildering 7 november 2013