Controle is een illusie

Controle is een illusie

Als ik de vraag krijg: waar gaat het veel over in de gesprekken bij Heerlijkvrij, dan komt het woord “controle” zeker in de top-10.

Ik gebruik het woord controle dan in betekenis van:  een manier om grip te krijgen op je omstandigheden, mensen om je heen of op jezelf. Controle lijdt tot een intensief, voortdurend en vermoeiend denkproces en het rendement is zeer laag. Dit leidt bij mij tot de conclusie dat controle een illusie is. Acceptatie en overgave hebben een veel hoger rendement en plaatsen je in de realiteit.

Afgelopen week fietste ik een stukje en dacht na over het wonder van het fietsen. Ja waar een mens al niet over na kan denken. Ik zit op een instabiel stuk metaal dat omvalt als ik het niet tegen een muur of op de standaard zet. Tegelijk is het een vervoermiddel waar ik controle over kan hebben. Het kost wel wat inspanning want je moet meewerken met de natuurwetten door je benen te bewegen, je ogen te gebruiken en natuurlijk ook je armen. Wie controleert dan wat? Controleer ik de fiets of heb ik geleerd me over te geven aan en mee te werken met de natuurwetten door rare bewegingen te maken (vraag het maar aan de Amerikanen). Als ik mijn benen niet beweeg, mijn armen niet gebruik en mijn ogen sluit dan val ik om. Ik moet wel meewerken op de manier die hoort bij het ontwerp van de fiets en de wetten van de natuur.

In de hulpverlening worden verschillende technieken gebruikt om uiteindelijk de beheersing over ons “zelf” te krijgen. Wij hebben dan de controle over ons leven. Mijn vraag is dan: leef je dan het leven zoals het bedoeld is of, sterker nog, zoals jij bedoeld bent, of heb je je “zelf” in bedwang.

Ik geloof dat je leven meer is dan jezelf onder controle houden. Je hebt bij je geboorte een scala aan unieke mogelijkheden ontvangen die zichtbaar mogen worden. Omdat deze niet allemaal geactiveerd of gewaardeerd zijn door jouw omgeving tijdens je opvoedings- en schooltijd kunnen er overlevingsmechanismen ontstaan en negatieve gevoelens naar boven komen. 

Ik geloof dat God ons geschapen heeft. Hij heeft iedereen  verschillende gaven en talenten meegegeven in zijn/haar leven. Jij bent uniek, niemand is zo als jij! Het is belangrijk om mee te werken met de wetten van jouw Ontwerper dan kom je tot leven. Niet controleren, maar je overgeven aan Zijn geestelijke wetten. Zijn regie in jouw leven. Controle blijkt een wereldse illusie waarmee je hoogstens een status-quo bereikt, maar overgave aan Zijn regie brengt Leven met een hoofdletter. Hij gaat weghalen wat jou blokkeert om je gaven te gebruiken en gaat jou in beweging zetten om je gaven te ontdekken en te gebruiken. Hij belooft je daarbij te helpen. 

Heerlijkvrij / Piet Hildering 14 december 2014